Search our collections

Nordlys Prints Galleri

Velkommen til vores galleri, hvor du kan købe foto og kunst lavet af inviterede kunstnere. Klik på en af samlingerne og se de flotte billeder.

Skal jeg vælge mat eller glossy papir til mit print?

Hvilket papir skal jeg vælge til mit print?

Introduktion

Når du bestiller et tryk fra Nordlys Print, skal der tages stilling til valg af papir. I denne blog post gennemgås nogle af de overvejelser, der er relevante i den sammenhæng.

Nordlys Print sælger udelukkende papir fra den traditionsrige tyske leverandør Hahnemühle.

Hahnemühle opdeler sine inkjet papirer i to kvaliteter:

Fine Art: Eksklusivt papir af højeste klasse, som lever op til de strengeste standarder og har levetid over 100 år ved korrekt indramning. Der udbydes 23 papirer i Fine Art serien. Vi lagerfører tre af dem:

 • Photo Rag Baryta 315 g
 • Photo Rag 308 g
 • Museum Etching 350 g

Photo: Hahnemühle Photo serien består af 5 papirer, som er prissat noget lavere. Kvaliteten er stadig rigtig god, og papirerne er velegnede til plakater og testprint. Her har vi udvalgt:

 • Photo Pearl 310 g
 • Photo Matt 200 g

Det skal bemærkes, at vi kan skaffe alle 28 Hahnmeühle papirvarianter fra dag til dag mod et ekstra leveringsgebyr.

Når man skal vælge kvalitetsniveau, skal man spørge sig selv, hvor vigtig papirets holdbarhed er. Hvis man ønsker, at farverne skal bevares gennem generationer, uden at papiret gulner, og er man villig til at betale lidt ekstra for det, skal man vælge Fine Art. Hvis billedet alligevel skal udskiftes indenfor 10 år, kan Photo være et udmærket alternativ.Dette er en forenklet fremstilling. Fine art papirerne er også mere lækre at røre ved og lidt smukkere at kigge på. Men alligevel.

Ved Nordlys Print er vi altså endt med at lagerføre 5 papirer. Dette valg er resultatet af en lang proces, hvor vi har investeret et mindre formue i indkøb og test af mange forskellige papirtyper. Det var egentlig aldrig planlagt at bruge så mange penge på det. Men sådan blev det, fordi vi talrige gange vi valgte forkert, blev klogere, skiftede mening eller bare var nysgerrige.

Lad os med det samme slå fast, at der ikke findes et objektivt svar på, hvilken overflade, der er den 'rigtige' til et givet billede. I sidste ende vil det altid være et spørgsmål om smag. Og om hvilken stil, man ønsker at præge sit billede med.

I dette indlæg vil vi videregive vores dyrtkøbte erfaringer. Vi vil først beskrive vores 'default' anbefalinger. Dernæst vil vi give eksempler, hvor det bør overvejes at afvige fra disse.

Først et par fakta om papir

Forskellige papirer adskiller sig indbyrdes på en række punkter:

 • Vægt
 • Tykkelse
 • Hvidhed
 • Opacitet
 • Osv.

Det er således muligt at gøre diskussionen meget teknisk og detaljeret. Det vil vi dog prøve at undgå. Når du skal vælge blandt vores papirer, er det kritiske spørgsmål:

 • Hvor glansfyldt en overflade ønsker du?

Papirets overflade er afgørende for, om det fremstår som mat eller glossy.

Refleksion af lys fra mat hhv glat overflade

Når lyset rammer overfladen, bliver en del af det absorberet, og resten reflekteres. Et mat papir har på mikroskopisk niveau en ru overflade, og refleksionen sker derfor difust i forskellige retninger. Et blankt papir derimod er glat, og lyset reflekteres primært i samme vinkel, som det modtages.

Et glossy papir vil altid have et bredere farverum og dybere sort niveau end et mat af tilsvarende kvalitet. Som følge af den glatte overflade vil gengivelsen af små detaljer desuden være skarpere. Lægger du et mat og et glossy print af samme billede ved siden af hinanden, vil denne forskel være tydelig. Erfaringsmæssigt foretrækker rigtig mange derfor umiddelbart den glossy version. Men der er et meget vigtigt forhold, som skal tages med i overvejelserne:

Hvis dit billede skal hænge på en væg, hvorpå lyset falder direkte fra vinduet eller kraftige el-pærer, kan uønskede lysrefleksioner fra en skinnende overflade være stærkt generende. Dette gælder ikke mindst, hvis billedet skal indrammes bag glas, hvor dobbelt-refleksioner fuldstændig kan ødelægge det visuelle indtryk.

De matte papierer er helt fri for uønskede lysrefleksioner fra overfladen, hvilket gør dem særligt velegnede til ophængning i rum med dominerende lysindfald. De kan fås i varianter med mærkbar overfladetekstur, som tilfører karakter og eksklusivt look and feel.

Imellem de to yderligheder finder satin papir - også betegner semi-glossy, silk, pearl eller luster - kært barn mange navne. Denne overflade type er udviklet for at opnå det bedste fra begge verdener. Du får her næsten den samme fine gengivelse af farver, dybe sorte nuancer og detaljer som med glossy papir, samtidig med at uønskede lysrefleksioner er minimale.

Både satin og matte papirer er velegnede til indramning. En markant glossy overflade kan bruges til egnet til fotoalbums, fotobøger og lignende. Dem kan man sætte sig og nyde et sted, hvor lyset ikke generer. Men til plakat- og Giclée tryk, som skal hænge på væggen og se godt ud fra alle vinkler, vil vi generelt fraråde high-gloss papir. Og vi fører dem slet ikke i Nordlys Print.

Vores grundlæggende anbefalinger

Til fototryk: Vælg en glat satin papiroverflade

Har du valgt prisniveauet Fine Art, er anbefalingen Photo Rag Baryta 315 g. Dette papir har en naturligt hvid grundfarve og meget afdæmpet glans. Det er fremstillet af 100% bomuld.

Indenfor Photo serien er Photo Pearl 310 g vores favorit.

Til kunsttryk: Vælg en mat overflade med markant tekstur.

Når det gælder reproduktion af kunst, har vi eksperimenteret meget med de klassiske bøttepapirer German Etching 315 g og William Turner 310 g. Men deres robusthed er en udfordring. De er meget følsomme overfor berøring, og ikke sjældent falder bittesmå flager fra overfladen. Resultatet er synlige hvide prikker, som ikke skulle være der. Valget er derfor faldet på Museum Etching 350 g, som er et smukt og robust akvarelpapir lavet af 100% bomuld.

På Photo niveauet anbefaler vi Photo Matt 200 g.

De følgende afsnit handler om, hvornår man skal overveje at afvige fra disse grundlæggende anbefalinger.

Hvornår skal man afvige fra anbefalingerne?

Her er nogle eksempler, hvor det er en god idé at afvige fra anbefalingerne:

 • Fotoprint, hvor du ønsker at fremhæve afdæmpede farver og roligt udtryk: Vælg mat papir
 • Kunsttryk, hvor du ønsker at fremhæve dramatiske, livlige farver eller markante kontraster: Vælg satin papir
 • Billedet skal hænge et sted, hvor selv den mindste spejling ogrefleksion af lys fra vinduer og el-pærer er uønsket: Vælg mat papir

Eksempel 1: Anbefalingerne fungerer fint

Denne smukke tegning (kunstner: Julie Elisabeth Parkum - min ældste datter) domineres af pastelfarver. Her fungerer den grundlæggende anbefaling Museum Etching 350 g fremragende. Billedet hænger indrammet og signeret på min væg, og jeg nyder at kigge på det hver dag.

Eksempel 2: Anbefalingerne fungerer knap så fint

Dette billede har John Perry taget på Spinderiet i Vejle. Her er jo tale om et fotografi, så default valget er Photo Rag Baryta. Og det ville helt sikkert også give et fint resultat. Men vi vil gerne fremhæve det rolige udtryk og de milde farver. Vi vælger derfor i stedet at printe på et mat papir som Photo Rag.

Afsluttende bemærkninger

Forhåbentlig har diskussionen og eksemplerne ovenfor givet inspiration til papirvalget. Som vi startede med at sige, er der ikke tale om en eksakt videnskab. Men det er dog muligt at opstille nogle tommelfingerregler, som giver gode resultater næsten hver gang.

Er du i tvivl om hvad, du skal vælge til dit eget billede, er du altid velkommen til at kontakte os på tlf. 30 84 94 00 for at spørge om råd. Efter aftale kan vi også fremstille prisbillige testprint, så du kan se og føle forskellige løsninger, inden du bestiller den endelige version.

You were the thing
worth photographing,
the stillness
that begged
for a matte finish
and far off stare
- Tyler Knott Gregson

Skrevet af Nordlys Print