Foto på lærred, fine art print og Giclée tryk: Skal jeg vælge mat eller glossy overflade? (5. sep. 2021)

Mat eller glossy finish?

Jens Parkum

5. september 2021

Hvilken stemning ønsker du at fremhæve i dit billede?

En vigtig beslutning, når man skal have printet sit billede, er hvor glansfyldt en overflade, man skal vælge. Traditionelt skelner man mellem mat, satin (også kaldet semi-glossy, pearl, luster, ... kært barn har mange navne) og glossy.

I virkeligheden er det et spørgsmål, som ikke har et præcist svar. Dels vil det afhænge meget af det konkrete billede, dels er det i sidste ende en subjektiv vurdering, som afhænger af personlig smag.

På Nordlys Print har vi testet et utal af papirer, lærreder og laminater. I nogle tilfælde har vi lavet små meningsmålinger blandt venner og bekendte for at finde ud af, hvad der virker, og hvad der ikke gør. Noget endeligt facit har vi - måske ikke så overraskende - aldrig fundet, men vi er dog nået frem til nogle retningsliner, som vi selv benytter. I denne blog post vil jeg prøve at giver et par eksempler. Vores bud er, at det først og fremmest handler om hvilken stemning, du ønsker at fremhæve ved billedet. Og så spiller lysforhold på det sted, hvor billedet skal ophænges, en helt afgørende rolle.

Afdæmpede farver, roligt udtryk

Dette billede tog jeg en tidlig marts morgen ved Sottrupskov. Det er Als, man ser i baggrunden. Billedet domineres af pastelfarver, og når det skal printes, vil jeg gerne bruge materialer, som fremhæver det rolige, afdæmpede udtryk. Til mit foto på lærred har jeg derfor valgt en mat lakering. Til fine art print ville jeg vælge et af Hahnemühle bomuldspapirerne Photo Rag Bright White 310 g eller Photo Rag 308 g.

Klare farver, dramatisk udtryk

Dette billede af min yngste søn tog jeg i 2019 på en ferietur til Italien. Den sommer tilbragte han og hans søster mange timer i campingpladsens fantastiske hoppeborg. Billedet er farverigt med markante kontraster. I dette tilfælde har jeg valgt en satin lakering til mit lærredsprint, og det fungerer rigtig godt. Til papirprint ville Hahnemühle papirerne Fine Art Baryta 325 g og Photo Rag Baryta 315 g være oplagte valg.

Reproduktion af kunst (Giclée tryk)

Naturligvis kan der være undtagelser, men til Giclée tryk - særligt når det gælder reproduktion af malerier, stregtegninger og akvareller - giver en mat overflade oftest det bedste resultat. Her vil jeg anbefale Hahnemühles akvarelpapirer German Etching 310 g og William Turner 310 g. Begge papirer fremhæver det kunstneriske udtryk og samtidig er farvegengivelsen fremragende.

I like different things about different papers but generally speaking I've found Hahnemühle to be tried, true, and reliable for delivering quality paper choices.

- Evan Kane (fstoppers.com)

Pas på lysreflektioner, hvis du vælger glossy

Et glossy eller satin papir vil altid have et bredere farverum end et mat af tilsvarende kvalitet. Og den såkaldte Dmax værdi vil være højere, hvilket betyder, at en dybere sort kan gengives. Dette er baggrunden for, at vi som udgangspunkt anbefaler satin overflade til farve- og kontrastrige billeder. Men der er et enkelt meget vigtigt forhold, som skal tages med i overvejelserne:

Hvis dit billede skal hænge på en væg, hvorpå lyset falder direkte fra vinduet eller kraftige el-pærer, kan lysrefleksioner være generende. Dette gælder især, hvis billedet skal indrammes bag glas, hvor dobbelt-reflektioner fuldstændig kan ødelægge det visuelle indtryk. I sådanne tilfælde vil et mat papir være den sikre løsning. Men også et satin papir som Photo Rag Baryta egner sig fint til indramning, da glansen er meget moderat.

På baggrund af problemstillingen med lysrefleksioner, har vi vedtaget, at vi ikke vil føre "high-gloss" løsninger i Nordlys Print. Det mest glansfyldte papir, vi tilbyder, er Fine Art Baryta 325 g. Vi kunne simpelt hen ikke se bort fra det papir, fordi det giver så fantastiske resultater med dramatiske billeder. Og ellers står valget mellem matte og satin løsninger.

Alle vores plakater printes af samme grund med mat papir. Vi har valgt Hahnemühle Studio Enhanced 210 g, som giver en rigtig flot gengivelse af alle billeder, og som har en fuldstændig refleksfri overflade. Se eksemplet nedenfor, hvor lillesøster er i gang i hoppeborgen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Modtag gode tilbud, information om produktnyheder og tips relateret til fotografering og print.

Mange tak!