Search our collections

Plakatbutik

Velkommen til vores plaktatbutik, hvor du kan købe foto og kunst lavet af inviterede kunstnere. Klik på en af samlingerne og se de flotte billeder.

Skal jeg vælge mat eller glossy papir til mit print?

Skal jeg vælge mat eller glossy papir til mit print?

Introduktion

En vigtig beslutning, når man skal have printet sit billede, er hvor glansfyldt en overflade, man skal vælge. Traditionelt skelner man mellem mat, satin (også kaldet semi-glossy, pearl, luster, ... kært barn har mange navne) og glossy.

I virkeligheden lader det sig ikke gøre at svare entydigt på spørgsmålet. Dels vil det afhænge meget af det konkrete billede, dels er det i sidste ende en subjektiv vurdering, som afhænger af personlig smag.

På Nordlys Print har vi testet et utal af papirer, lærreder og laminater. I nogle tilfælde har vi lavet små meningsmålinger blandt venner og bekendte, for at finde ud af hvad der virker, og hvad der ikke gør. Noget endeligt svar har vi - måske ikke så overraskende - aldrig fundet, men vi er dog nået frem til nogle retningslinjer, som vi selv følger. I dette blogindlæg vil jeg prøve at videregive disse sammen med et par eksempler.

Men allerførst et par ord om de forskellige overfladers fordele og ulemper.

Glossy papir

Et glossy papir vil altid have et bredere farverum end et mat af tilsvarende kvalitet. Og den såkaldte Dmax værdi vil være højere, hvilket betyder, at en dybere sort kan gengives. Lægger du et mat og et glossy print af samme billede ved siden af hinanden, vil denne forskel være tydelig. Af denne årsag foretrækker mange at printe deres fotografier på glossy papir. Men der er et meget vigtigt forhold, som skal tages med i overvejelserne:

Hvis dit billede skal hænge på en væg, hvorpå lyset falder direkte fra vinduet eller kraftige el-pærer, kan lysrefleksioner fra en skinnende overflade være stærkt generende. Dette gælder ikke mindst, hvis billedet skal indrammes bag glas, hvor dobbelt-reflektioner fuldstændig kan ødelægge det visuelle indtryk.

En markant glossy overflade er derfor mest egnet til fotoalbums, fotobøger og lignende. Oftest kan man vælge at sætte sig med dem et sted, hvor lyset ikke generer. Men til plakater og fine art print, som skal hænge på væggen og se godt ud fra alle vinkler, vil vi generelt fraråde denne type papir. Af samme årsag har vi vedtaget, at vi slet ikke vil føre "high-gloss" løsninger i Nordlys Print.

Mat papir

De matte papierer er helt fri for lysrefleksioner fra overfladen, hvilket gør dem perfekt egnede som plakater og til indramning. De foretrækkes derfor også af de fleste professionelle fotografer og kunstnere til udstillingsformål. Her spiller det også ind, at overfladen typisk har en mærkbar tekstur, som tilfører karakter forstærker det kunstneriske udtryk.

Vi benytter følgende matte Hahnemühle papirer ved Nordlys Print:

 • Studio Enhanced
 • Photo Matt Fibre
 • Photo Rag
 • Photo Rag Bright White
 • German Etching
 • William Turner

Satin papir

Satin papir er udviklet med henblik på at kombinerer det bedste fra begge verdener. Du får har stort set den samme fine gengivelse af farver og dybe sorte nuancer som med glossy papir, samtidig med at sollys kun reflekteres i begrænset omfang.

I Nordlys print fører vi følgende satin Hahnemühle papirer:

 • Photo Pearl (til plakater)
 • Photo Rag Baryta
 • Fine Art Baryta

De er alle velegnede til indramning, og i de fleste tilfælde vil refleksionerne være acceptable, når de hænger på væggen.

Og hvordan skal man så vælge?

Vort bud er altså, at valget står mellem mat og satin. Start med at stille dig selv spørgsmålet, om du overhovedet vil kunne acceptere de moderate refleksioner fra en satin overflade. Er svaret nej, vælger du et mat papir. Men er svaret ja, bliver den afgørende faktor hvilken stemning, du ønsker at fremhæve ved dit billede. Nedenfor ser du et par eksempler på, hvordan vi selv har valgt i konkrete tilfælde.

Afdæmpede farver, roligt udtryk

Dette billede tog jeg en tidlig marts morgen ved Sottrupskov. Det er Als, man ser i baggrunden. Billedet domineres af pastelfarver, og når det skal printes, vil jeg gerne bruge materialer, som fremhæver det rolige, afdæmpede udtryk. Her vil jeg anbefale en mat overflade, og med udgangspunkt i Nordlys Prints udvalg foreslås Photo Matt Fibre eller Photo Rag.

Klare farver, dramatisk udtryk

Billedet ovenfor af min yngste søn tog jeg i 2019 på en ferietur til Italien. Den sommer tilbragte han og hans søster mange timer i campingpladsens fantastiske hoppeborg. Billedet er farverigt med markante kontraster. I dette tilfælde giver en satin overflade et fantastisk resultat, for eksempel Photo Pearl til plakat og et af Baryta papirerne til fine art print.

Reproduktion af kunst (Giclée tryk)

Naturligvis kan der være undtagelser, men til Giclée tryk - særligt når det gælder reproduktion af malerier, stregtegninger og akvareller - giver en mat overflade oftest det bedste resultat. Her vil jeg anbefale Hahnemühles akvarelpapirer German Etching og William Turner. Begge papirer fremhæver det kunstneriske udtryk og samtidig er farvegengivelsen fremragende.

Tommelfingerregler

Vores forslag til tommelfingerregler kan sammenfattes således:

 • Undlad helt at bruge 'high gloss' papir til plakater og indramning
 • Brug satin papir hvis du kan acceptere moderatet lysreflektioner og hvis du ønsker at fremhæve klare farver, skarpe detaljer eller dramatisk stemning i dit billede
 • Til alt andet: Brug mat papir

Når alt dette er sagt (eller rettere skrevet), er det også på sin plads at nævne, at når det gælder de papirer, vi sælger fra Nordlys Print, har vi endnu aldrig set eksempler, hvor et print er faldet direkte dårligt ud som følge af papirvalg. Alle de udvalgte papirer giver gode resultater med de fleste billeder, og det er nuancer, vi diskuterer. Man behøver derfor ikke være bange for at lave 'fejl' under papirvalget. Og er du i tvivl, er du altid velkommen til at kontakte os på tlf. 3084 9400 for at spørge om vores råd.

I like different things about different types of paper, but generally speaking I've found Hahnemühle to be tried, true and reliable for delivering quality paper choices
- Evan Kane (fstoppers.com)

Skrevet af Jens Parkum