FAQ

Generelle spørgsmål

Nedenfor finder du svar på nogle af de spørgsmål, som vi møder rigtig tit. Hvis du ikke finder svar på dit eget spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på telefon: 3084 9400 eller mail: info@nordlysprint.dk.

Hos os er den primære forskel papirtypen.

Til fine art print benytter vi eksklusive papirer fremstillet af bomuld eller 100% cellulose fra Hahnemühles Fine Art produktlinie.

Til plakater benytter vi et rigtig godt 210 g mat papir, som Hahnemühle har fremstillet til netop denne type anvendelse.

Desuden tilbyder vi kun plakater i et begrænset antal lodrette størrelser (A3 samt 50x70 og 70 x100 cm).

Vi benytter samme 12-farvede Canon Lucia pigmentblæk til alle print.

Klik her for at se en samlet præsentation af vores papirer: Vores papirer

Til dig, som har en opgave, der stiller specielle krav

Produkterne i sektionen 'Print med dit billede' er baseret på de mest almindelige billedformater og størrelser. Og vi har udvalgt papirer, som vil være ideelle valg til de fleste opgaver. Men har du en opgave, som stiller andre krav, vil vi også meget gerne hjælpe. Klik her for at læse mere om, hvordan du gør: SpecialproduktHvis du har en opgave, der stiller specielle krav, så klik på følgende link for at læse mere om, hvordan du gør: Specialprodukt

Ja, vi kan printe alle størrelser op til 111 cm på den korte side og adskillige meter på den lange. Prisen afhænger alene af papirstørrelsen- og typen, så du betaler ikke ekstra for en specialstørrelse. Klik her for at læse mere om, hvordan du gør: Specialprodukt

Ja, men det forudsætter, at din ordre er så stor, at det giver mening for os at indkøbe en ekstra papirtype. Kontakt os for at tale om mulighederne.

Til dig, som gerne vil have hjælp til billedregigering

Du behøver ikke være tekniknørd for at bruge Nordlys Prints webshop. Vi hjælper dig gerne med at redigere dit billede og gøre det klar til print. Læs nærmere om hvordan du gør her:

Hvis du ønsker hjælp til redigering af din billedfil, så klik her:

Hjælp med redigering af mit billede

Ja!

Hvis du planlægger at bestille et stort print, er det ofte en god idé, at starte med at bestille et testprint.

Hvis vi har færdigredigeret dit billede for dig, kan vi også aftale, at du får tilsendt et testprint, inden du beslutter dig for at købe det endelige print.

Til dig, som selv redigerer dit billede

I forbindelse med redigeringen kan du måske have glæde af nedenstående punkter. Når billedet er færdigt, kan du bestille dit print under fanebladet 'Print med dit billede'. Og husk at du altid er velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål.

Nedenstående tjekliste er et godt udgangspunkt:

1. Vi anbefaler, at du indstiller dit kamera til at optage billeder i RAW format. Dette giver dig de bedste muligheder for at redigere det efterfølgende.

2. En grundlæggende forudsætning for god billedredigering er, at din skærm er kalibreret. Er dette ikke tilfældet, ser du ikke de korrekte farver fra din billedfil. Brug et eksternt hardware colorimeter og gentag kalibreringen ca. hver måned.

3. Vælg hvilket farverum, du vil arbejde i. Vi anbefaler Adobe RGB (1998), men du kan også vælge ProPhoto RGB eller sRGB.

4. Åbn dit billede i dit favorit redigeringsværktøj. Kontroller, at det er opsat til dit valgte farverum. Når du redigerer, anbefaler vi, at du arbejder direkte med RAW filen eller med en TIF version heraf.

5. Gennemfør udvalgte globale direkte på raw-filen: hvid-balance, eksponering, skygge og højlys

6. Vurder, om der er behov for at reducere billedstøj (typisk er dette kun relevant, hvis du har taget billedet med høj ISO).

7. Vurder, om der er behov for at forbedre billedets skarphed. Det kan for eksempel være tilfældet, hvis du har rystet lidt på hånden, da du tog billedet. Eller hvis det ikke er lykkedes at fokusere helt præcis. Photoshop har indbygget funktioner til at forbedre skarpheden, men der findes andre applikationer, som er bedre til netop dette.

6. Vurder, om der er behov for at opskalere billedet. Det kan for eksempel være tilfældet, hvis du har taget billedet med mobiltelefon eller hvis du har beskåret det kraftigt.

8. Gennemfør eventuelt lokale redigeringer (f.eks. fjernelse af uønskede objekter)

9. Beskær dit billede til et af de standardformater, som vi tilbyder (2:3, 3:4, 1:2, 5:7, 1:1).

10. Gennemfør eventuelt 'softproofing' af dit billede, hvis dit redigeringsværktøj har denne funktion.

11. Kontroller, at opløsningen af dit billede er høj nok til at printe i den ønskede størrelse. 300 PPI er optimalt for billeder op til A3-størrelse. For større billeder er 150 PPI ofte tilstrækkeligt.

12. Gem den færdigredigerede fil i et af de formater, som kan uploades til Nordlys Print: TIF, JPG eller PNG. HUSK når du gemmer filen at inkludere den RGB profil, som svarer til dit valgte farverum.

13. Overvej, om du har behov for at bestille et 'hardproof' A4 testprint, inden du bestiller det endelige print.

14. Upload dit billede til Nordlys Print via 'Print med dit eget billede' og bestil dit print. Alternativt kan du overføre filen med WeTransfer til upload@nordlysprint.dk.

De fleste, som benytter forskellige skærme i hverdagen, vil vide at to skærme sjældent har helt samme farvegengivelse. I mange sammenhænge er det uden den store betydning, men når det gælder billedredigering og print, forholder det sig anderledes. Hvis din skærm ikke er kalibreret, ser du ikke din billedfils virkelige farver på skærmen. Dette indebærer, at du redigerer billedet ud fra et forkert udgangspunkt. Du risikerer derfor at blive overrasket, når du modtager dit print, som viser billedfilens virkelige farver.

Den bedste løsning er at investere i et hardware colorimeter. Vi kan anbefale XRite i1 Display Studio eller Datacolor SpyderX Pro, som begge koster under 1500 kr.

Hvis du bestiller via 'Print med dit eget billede', bedes du uploade billedfilen i et af formaterne TIF/TIFF, JPG/JPEG eller PNG.

Brug et af følgende: Adobe RGB (1998), ProPhoto RGB eller sRGB.

Vi bruger selv Adobe RGB (1998) til egne billeder.

Det er ikke muligt at give helt præcise regler hvilken størrelse, dit billede egner sig til at blive printet i. I praksis afhænger det af en række faktorer (motiv, papirvalg osv.). Og ofte vil vi faktisk kunne hjælpe dig med at opskalere dit billede, så denne grænse flyttes. Vi benytter her software, som giver markant bedre resultater end Photoshop. Du er velkommen til at kontakte os, hvis du er i tvivl om, hvorvidt opløsningen af din billede er tilstrækkeligt stor. Vi kigger gerne på din billedfil og vejleder dig.

Vi kan dog give følgende tommelfingerregler, som kan bruges til en indledende vurdering:

1) Hvis du ønsker at printe i størrelser mellem A4 og A3, giver 200 PPI (Pixels Per Inch) normalt et fint resultat.

2) For print større end A3 er 150 PPI oftest rigeligt.

3) Er du helt oppe i A1 størrelsen, vil 100 PPI sikkert være tilstrækkeligt.

Baggrunden for disse tommelfingerregler er, at jo større billedet er, desto større afstand vil man normalt betragte det fra.

Vores uploader stiller følgende krav for at acceptere din billedfil:

Nedre begrænsning: Opløsningen skal være mindst 1000x1000 pixels.

Øvre begrænsning: Maksimal filstørrelse er 1 GB.

Køb og levering

For en fuldstændig gennemgang af vores købs- og leveringsbetingelser henvises til vores handelsbetingelser, som du finder ved at scrolle ned til bunden af denne side.

Vi leverer i hele Danmark undtagen ikke-brofaste øer. Pakker leveres til nærmeste pakkeshop, prøvepakker sendes som brev direkte til din privatadresse.

Den normale leveringstid er ca. 5 arbejdsdage efter din bestilling